Skrivet av: alvdalensfiskecenter | 31 mars, 2014

Vårkänslorna….

cdc-n'-elk-1-w

Wicked-14-w

Gula-2-w

Baetis-14cw

Hillbilly Stimulator-2-14-w>…hoppar lite upp och ner, kan man väl säga. +15 ena dan och +4 nästa…men det går åt rätt håll iaf. Nere i dalen minskar snötäcket med önskad fart och det är nog snart bart. På skogen finns det en hel del snö kvar, men det är ont om is. Jag spår att vi kommer att ha en tidig vår och att vattnet kan vara nån grad varmare än normalt när säsongen börjar.

Sportfiskemässan var en fantastisk upplevelse och det var så trevligt att prata flugor och flugfiske med likasinnade igen. Jättekul också att träffa så många av er där!! 🙂

Det är dags för lite flugsnack denna veckan!
Lägger upp en bild på de flugor jag binder och använder mest här uppe och skriver lite om materialval och storlekar. Hoppas ni tycker att det är intressant och ger er på att försöka själva. Det är nån helt egen och lite egna varianter på dom andra.
Frågor och funderingar kring flugorna…maila mig…info@alvdalenfiske.se…!! 😉

1. ”CDC ‘n Elk”. Stl 16-18. Linda ner bindtråden till krokböjen och bind in toppen på en cdc-fjäder (stammen på fjädern ska ”peka” bakåt). Linda cdc-fjädern framåt, stryk fibrerna försiktigt bakåt medan du lindar. Kom ihåg att lämna lite plats vid kroköglan. Jag brukar dessutom binda in en liten cdc-fjäder som undervinge. Hjorthår som vinge. Klipps rakt som bilden visar.

2. ”the Wicked”. Stl 17-19. En av mina egna varianter. Bindtråden (grå) lindas bakåt till krokböjen…bind in ett strippat påfågelherl som lindas framåt och fästs och lackas eller limmas. En liten undervinge av cdc binds uppe på kroppen. En mindre bunt hjorthår som övervinge. Huvud/framkropp av spunnen Opossum.

3. ”Gul forsslända”. Stl 12-14. Bindtråden (light cahill) lindas bakåt några mm och vingmaterialet (grå) binds in och upp…fortsätter sedan bakåt och några microfibbets (el liknande) binds in på vägen.
Fäst in en Turkey biot (amber) och linda tillbaka tråden till strax före vingen. Linda fram bioten och fäst den. Fäst sedan hacklet (dun) vid vingen. Dubba tråden med en ”skitig” gul nyans och gör ett litet thorax. linda hacklet ca 6 varv och fäst.

4. ”RV Baetis” Stl 18-20. Precis samma tillvägagångssätt som vid forssländan. Men materialet lite annat. För de tidiga Scambus använder jag oliv Turkey biot. Till de något större, som kommer senare, strippad påfågelherl. Grafitgrå vinge och grizzlyhackel. Thorax oliv. Bindtråd oliv.

5. ”Hillbilly stimulator”. En variant på klassiska ”Stimulator”. Jag gör dom i stl 14-18 för strömmande och 8-12 för sjöfiske. Den här är lite krångligare men vi gör ett försök. Rust bindtråd lindas bakåt och en liten sudd hjorthår binds in som stjärt. Här fäster vi nu en mycket tunn koppartråd och ett litet grizzlyhackel. Jag binder här in gul Floss (det går också bra att dubba tråden med gul dubbing) Sedan lindas tråden fram igen. VIKTIGT!! Ni måste ha plats kvar för det rel stora huvudet!! Flosset lindas fram och fästs. Linda fram hacklet med jämna glesa varv. Fäst. Linda fram koppartråden i korsande varv. Fäst. Bind in en vinge av hjorthår. Nu binder vi in ett liiiitet grizzlyhackel och lite floss (alt dubbar), lindar fram och fäster flosset och följer med hacklet. Voila!

Hoppas det hela är begripligt och att bilderna vägleder er en del.
Generellt använder jag tråd 10/0 el 12/0.
Det kan nog komma ett par till senare…. 🙂

6 veckor…swiisscchh!!

Tight lines!!
/Stefan

Annonser

Responses

  1. Här nere i söder (Blekinge) så är våren i full gång, vitsipporna har börjat blomma, alla premiärer har varit och fisket är i full gång!

  2. Tack Stefan! Kommer bindas upp inför sommarens tripp till Älvdalen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: